Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żądanie hasła do kompa w sieci .
#1
W domowej sieci mam 3 kompy : stacjonarny i 2 laptopy . Asusuik widzi wszystkie , do dwóch można bez problemu wejść na dotępne foldery , natomiast przy wskazaniu wyświetelanej nazwy jednego z lapków , po kilkunastosekundowym ładowaniu wyświetla się ramka Net User ID ... Password ....... , oraz opcje zatwierdzenia OK&Sawe to My Shortcuts lub OK lub Cancel . Cóż tam można wpisać aby dostać się do laptopa ? Dlaczego pojawia się ta ramka ?Próbowałem nazwy laptopa i hasła admina --nic . Dzięki za pomoc oraz we wcześniejszych postach.
Odpowiedz
#2
Powiedz jaki system operacyjny... Czy masz dla uzytkownikow pozakladane hasla?
Odpowiedz
#3
Kompy z którymi nie ma problemu mają xp prof , a lap z problemem xp home , hasła są ale nie ma problemu z tymi dwoma ( też są hasła ) dostęp bez żądania hasła . Tylko lap z xp home stwarza problem .
Odpowiedz
#4
Usunąłem z tego lapka hasło , dostęp otwarty -problem pozostał.


Załączone pliki
.jpg   P1000388.JPG (Rozmiar: 41.19 KB / Pobrań: 713)
Odpowiedz
#5
Ja mam xp prof na stacjonarnym - łączy bez problemu, xp home na eeepc - łączy bez problemu i xp prof na HP(laptop)i jest problem - trzeba wpisać hasło i usera.
O!Play HDP R1 : Evolve Solaris: Egreat R200S:
Odpowiedz
#6
Próbowałem wpisywać cuda-- na usera i hasło ..... i nic .
Odpowiedz
#7
A czy z poziomu innego kompa mozesz wejsc do swojego folderu?
Odpowiedz
#8
Musisz skonfigurować sieć w komputerze , do którego oplay prosi o hasło. Zrobiłem to i już wchodzę. Nie było w tym komputerze udostępnienia plików i drukarek. Skonfigurowałem na nowo i jest ok. Oplay wchodzi bez problemu na foldery udostępnione.
O!Play HDP R1 : Evolve Solaris: Egreat R200S:
Odpowiedz
#9
Jak cos to odsylam do dzialu tutoriale Wink
Odpowiedz
#10
Raz udało mi się z poziomu Asusa wejść na trefnego Samsunga ( wyłączyłem zaporę windows do połączeń lokalnych i bezprzewodowych ) .Wcześniej przeinstalowałem konfigurację sieci. Niestety był to tylko jeden przypadek . Teraz Asus raz widzi workgroup lub nic nie widzi , samsunga już nie otwiera . Kompy między sobą widzą się i poprawnie " się "odwiedzają" . Jak Asus już widzi sieć to zawsze bez problemu otwiera pozostałe kompy - tylko nie samsunga . Odpuszczam sobie , całe media mam na dysku usb i penach więc póki co da się żyć .
Odpowiedz
#11
Wina napewno lezy po stronie systemu Samsunga. Jest niemozliwe, zeby na pozostale Asus wchodzil a na Samsunga nie. Jesli chodzi o widocznosc grupy roboczej to dzieje sie tak kiedy grupa ma inna nazwe. Sprobuj zmienic Grupe Robocza na MSHOME i wtedy zobacz czy wszystko jest ok Smile
Odpowiedz
#12
Dzięki za sugestie. Wszystko zaskoczyło jak trzeba gdy wyłączyłem w laptopie wifi , asus nie miał problemów z komunikacją w sieci po kablu gdy nie miał wyborów Big Grin
Odpowiedz
#13
Mam podobny problem, mianowicie na początku nie mogłem wejść do grupy roboczej, bo pytało o hasło, zrobiłem jak w tutorial'u i teraz mogę wejść, widzę folder który udostępniłem, a asus prosi o hasło, żeby do niego wejść Rolleyes

Mam win7 ultimate x64
Odpowiedz
#14
Hmm a odznaczyles "udostepnianie chronione haslem" ??
Odpowiedz
#15
właśnie jak to odznaczyłem to dopiero mogłem wejść do mojej sieci, teraz pyta o hasło jak chcę wejść do udostępnionego folderu
Odpowiedz
#16
Hmm czyli pogrzeb w zabezpieczeniach daj uzytkownika wszyscy, gosc i usluge sieciowa oraz zaznacz przy kazdym pelna kontrola Smile
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości